Mustafa Balje

Mustafa Balje je rođen 1967. godine u Restelici kod Dragaša. Osnovnu školu je završio u Kočanima (Makedonija), srednju i Višu Pedagošku školu u Prizrenu, dok je u Prištini studirao sociologiju.
Član je Predsjedništva Udruženja književnika Kosova (LSHK). Računajući izbor pjesama Orfejevo ogledalo, objavio je pet knjiga poezije, Leptiri po pločnicima (Biblioteka Alem, 2009), Gošća (Utilis, 2013), Noćno putovanje (Utilis, 2015), Ademov mjesec (Utilis, 2017) i Otok od živog srebra (Utilis, 2021).
Sa Sadikom Idrizijem Aljabakom, koautor je Antologije poezije Gore (2018), dok mu je u pripremi roman-prvijenac Slijepe godine.Krajem 2015. godine je osvojio jednu od prvih nagrada Udruženja književnik Kosova (LSHK). Iste godine je dobio i općinsko priznanje grada Prizrena, za književnog stvaraoca godine. Također, novembra 2020. godine, na Regionalnim pjesničkim susretima Drini poetik, osvaja priznanje Metafora III.

Njegove su pjesme objavljivane u mnogim zbornicima, antologijama i časopisima; u Sarajevskim sveskama, listu Preporod, a u prijevodu na albanskom objavljivani i u tiranskoj Poeteci, prištinskom časopisu Metafora, turskom časopisu “Imza”…Izdavačka kuća Udruženja turskih pisaca Kosova mu je objavila i prepjev knjige Leptiri po pločnicima na turskom jeziku (Kaldırımlara Konan Kelebekler). Ovo udruženje mu je 2016. godine uručilo i priznanje za pjesnika godine.Učesnik je na mnogim književnim susretima i festivalima međunarodnog karaktera, dok su njegovi radovi uvršteni i u školskim udžbenicima u nastavi na bosanskome jeziku na Kosovu, Srbiji i u S. Makedoniji. U novije vrijeme radi na promociji bošnjačkog književnog stvaralaštva na Kosovu.Novinarsku karijeru je počeo u pisanim medijima (Selam, Kosovski avaz i Alem), bio je dopisnik za Radio Sarajevo, Federalnu TV i Agenciju Anadolija. U javnom servisu RTK-a (Radio-televizija Kosova) je od formiranja Redakcije na bosanskome jeziku (od 2000.).

Živi u Prizrenu.